'Spanning op woningmarkt ligt achter ons'

13 July 2019, 19:59 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Benedikte Zijlstra voor haar kantoor aan de Parkweg in Voorburg.

Het algemene beeld van de woningmarkt in Nederland in het tweede kwartaal van 2019 is heel positief. De afkoeling in prijsontwikkeling zet door, dus de prijzen stijgen wat minder hard. De NVM, dat deze week de laatste cijfers naar buiten bracht, ziet dat er meer transacties zijn geweest én dat het aanbod is toegenomen. Kortom, er wordt meer verkocht, er worden méér woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog licht. Wel ziet de NVM een probleem bij de nieuwbouw. De prijzen daarvan gaan door diverse oorzaken door het plafond.

“De ergste spanning op de woningmarkt ligt achter ons”, reageert woonexpert Benedikte Zijlstra, directeur/ eigenaar van Meijs & Alink NVM Makelaardij en Consultancy. “Als ik kijk wat er de afgelopen jaren is gebeurd, hadden we in 2016 een enorme piek. Het optimisme overheerste toen op alle fronten. In 2017 vond vervolgens een bizar aantal hoge transacties plaats. In 2018 zag je dat de prijsstijgingen in Haaglanden en door heel Nederland de top bereikte. Anno 2019 is er vanaf het begin van het jaar sprake van stabilisering. De woningmarkt komt zodoende in een normaler vaarwater terecht”.

Keuze

“Ik zie dat woningen langer te koop staan”, vervolgt Benedikte Zijlstra. “De keuze wordt groter. Men is niet meer bereid om idioot hoge bedragen voor een huis te betalen. Ik vind dat een gezonde situatie. Er zijn altijd uitzonderingen, maar de algemene tendens is dat de woningmarkt weliswaar krap is, maar normaler wordt als we naar de prijzen kijken”

Niveau

De Voorburgse huizenspecialiste verwacht dat men in de lokale huizenmarkt toegaat een nivellerend niveau. “De grote prijsstijging is er uit”, zegt Benedikte Zijlstra. “De economie groeit door internationale spanningen minder hard dan gedacht. De rentes zijn nog altijd echter vrij laag. Financiering blijft daarom relatief vrij goedkoop”.

Spanning

De startersmarkt kent nog altijd veel spanning, want tot 200.000 euro is er nog steeds weinig te koop. De gemeente Den Haag denkt het woningtekort op te lossen met een aantal maatregelen, waaronder het zogenaamde Splitsingsverbod. (Zie hier het artikel)

“Mogelijk dat de gemeente Zoetermeer en Delft snel gaan volgen”, aldus Benedikte Zijlstra. “Wellicht dat ook Leidschendam-Voorburg en Rijswijk dit in de toekomst gaan oppakken. Ik blijf dit uiteraard met interesse volgen”.


Door: Bart Bakker